ONS NIEUWS

Pro-organiseren: de verandering is blijvend!

De media heeft er de afgelopen week vol van gestaan… Amazon, de Amerikaanse webgigant, die zich in de levensmiddelen stort met de koop van Whole Foods. Dit zorgt voor grote commotie in de supermarktbranche. Niet alleen heeft dit effect in Amerika, maar als gevolg daarvan heeft ook de beurskoers van Ahold Delhaize een gevoelige tik gekregen (van € 19,25 naar ca. € 16,45 in drie dagen). Nederlandse succesvolle webwinkels als Bol.com, Wehkamp.nl en Coolblue vrezen al langer de komst van de Amerikaanse reus, maar met de overname van Whole Foods wordt nu ook de aanval geopend op de levensmiddelen-retail.

Gevestigde ondernemingen worstelen met noodzakelijke veranderingsprocessen en kijken jaloers naar innovatieve en snel groeiende nieuwe bedrijven die beschikken over veel daadkracht. Daar tegenover staat dat deze nieuwkomers jaloers kijken naar het klantenbestand c.q. de klantentrouw en naar de beschikbaarheid van financiële middelen die deze ondernemingen een grote slagkracht geven. De kunst is om deze daadkracht en slagkracht te koppelen en zo succesvol noodzakelijke veranderingen te realiseren.

De oude ‘verandermethoden’ werken niet meer. Veranderingsprocessen zijn in deze tijd complex; omstandigheden verschillen en veranderen voortdurend. Daarnaast is timing van essentieel belang. In de ‘oude’, door veel bureaus gehanteerde benaderingen besteed je flink wat tijd aan de voorbereiding van je plannen voordat je ermee aan de slag gaat. En tijdens het proces moest alles erop gericht zijn de veranderingen volgens de gemaakte plannen af te vinken. Dit resulteerde in strakke gedetailleerde projectplanningen.

In de ‘nieuwe’ benadering die HMP hanteert, maken we nog steeds concrete plannen en stellen een concreet doel (we gaan voor resultaat dat werkt!), maar in de wetenschap dat het ‘maar’ plannen zijn en geen waarheden. We moeten de route onderweg kunnen aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid als dat nodig is. Dat organische momentum is begrijpelijk als je het functioneren van bijvoorbeeld je lichaam neemt. Bij een bedreiging (virus, bacterie) komt het afweersysteem in het geweer om alles te herstellen. Tegelijkertijd weten we dat het lichaam zich op langere termijn ook aanpast aan nieuwe omstandigheden waar die bedreiging standaard is. En met nieuwe bedreigingen gaat dat lichaam er meteen mee aan de slag.

Als organisatie wil je naar een bepaald aansprekend doel en zoekt een weg die daar naar toe leidt. Maar ook met de voortdurende onzekerheid of dat beoogde doel wel aantrekkelijk genoeg is (voor je medewerkers, management, aandeelhouders, vrijwilligers, leden, bestuur en overige stakeholders), wel de moeite waard is en uiteindelijk wel de juiste (maatschappelijke) meerwaarde geeft. Je kunt je daarbij druk maken over wat er allemaal mis kan gaan onderweg en nooit vertrekken OF je verheugen op de mooie momenten die je samen gaat doormaken, de lessen die je gaat leren en de successen die je gaat vieren en je dus snel op weg begeven naar het bekende onbekende.

De meeste directies en projectmanagers zweren nog bij gedetailleerde projectplannen en rapportage-tools (beheersbaarheid, voorspelbaarheid en controle), maar aan de andere kant dromen ze van Agile en exponentiële groei. Bij het nieuwe veranderen stellen we een concreet doel, stemmen met elkaar de meest wenselijke aanpak af en gaan aan de slag. Gaandeweg stellen we bij, zetten de beste krachten en talenten in om het doel te bereiken. Betrokkenheid en verantwoordelijkheid (anticiperen en reageren) voeren te boventoon. Wijsheid uit de groep die verantwoordelijk is wordt ingezet voor het te bereiken doel. Lessen worden met elkaar gedeeld. ‘Leiderschap krijgt een nieuwe betekenis als van gebaande wegen wordt afgestapt!’ Het vergt lef en visie om op een andere manier naar je organisatie te kijken. Veranderen leidt daarmee niet alleen tot reorganiseren, maar tot pro-organiseren. Pro-actief doelgerichte veranderingen durven aangaan.

HMP heeft de ambitie de rol van change master voor uw organisatie op te pakken. Ge-inspireert door de leergang Change Unlimited van NCD waar Wim Jager aan deelneemt. In de volgende nieuwsbrief laat Wim je graag verder kennismaken met inspirerende thema’s die gekoppeld zijn aan de leergang Change Unlimited.

naamloos

HMP | Realising Change… Bewezen expertise voor het daadwerkelijk oplossen van vraagstukken op het gebied van:  

Reorganiseren – HR Projecten – Arbeidsrecht – Mediation 

Deel dit bericht