ONS NIEUWS

Wanneer geeft u de zwangerschap van uw werkneemster door aan het UWV?

U heeft van uw werkneemster te horen gekregen dat ze zwanger is. Na felicitaties over en weer en het regelen van vervanging tijdens haar zwangerschapsverlof is er nog de vraag: Wanneer geef ik dit door aan het UWV?

Zwangerschapsverlof

Uw zwangere werkneemster heeft rond haar bevalling recht op bevallingsverlof en zwangerschapsverlof van het UWV. Dit is geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). U vraagt de uitkering daarvoor aan.

6-4 weken voor vermoedelijke bevallingsdatum
De werkneemster heeft enigszins keuzevrijheid over de tijd wanneer ze met verlof wil, zolang de begindag maar tussen de 6 tot 4 weken voor haar vermoedelijke bevallingsdatum (uitgerekende datum) is. De vermoedelijke bevallingsdatum staat op de zwangerschapsverklaring van de werkneemster.

10-8 weken bij een meerling
Is uw werkneemster in verwachting van een tweeling of meerling, dan kan zij ervoor kiezen om eerder verlof op te nemen. Dit kan dan tussen 10 en 8 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum.

LET OP! Tussen 10 en 8 weken kan wel, tussen 8 en 6 weken kan weer niet.

Wanneer vraagt u de zwangerschapsuitkering aan?

U moet de uitkering maximaal 4 en minimaal 2 weken voor de ingangsdatum van het verlof aanvragen. Binnen 4 weken na de aanvraag ontvangt uw werknemer een brief van het UWV over de uitkering. U ontvangt hiervan een kopie.

Te vroeg aanvragen, dus eerder dan 4 weken voor de start van het verlof, is ook mogelijk. U krijgt dan eerst van het UWV een bericht over wanneer de aanvraag daadwerkelijk in behandeling wordt genomen.

Hoe aanvragen?

Aanvragen van een zwangerschapsuitkering doet u via het werkgeversportaal van het UWV. Hierin vindt u meer ook meer informatie over zwangerschapsverlof.

Heeft u vragen over dit onderwerp of andere HR-gerelateerde vragen? Neem gerust contact op met een van onze partners. Wij zijn u graag van dienst.

HMP | Realising Change… Bewezen expertise voor het daadwerkelijk oplossen van vraagstukken op het gebied van:  

Reorganiseren – HR Projecten – Arbeidsrecht – Mediation 

Deel dit bericht