ONS NIEUWS

Concernbepaling NOW-regeling verruimd
Update Corona regelingen

Het kabinet werkt aan extra voorwaarden voor nieuwe noodsteun binnen de NOW-regeling :

  • Er wordt onder andere bekeken of het omscholen van personeel een voorwaarde voor ondersteuning zou moeten zijn en of het voor alle sectoren wel wenselijk is dat de overheid via de NOW-regeling tot maximaal 90 procent van het salaris betaalt voor werknemers voor wie geen werk is. De tweede week van mei wordt daar een knoop over doorgehakt.
  • Momenteel wordt onderzocht hoe het uitkeren van bonussen en dividend bij bedrijven die steun krijgen aan banden kan worden gelegd. Het kabinet is er niet tevreden over dat dit nu nog wel kan. Houd u er rekening mee, dat wanneer u de NOW-regeling hebt aangevraagd, dat u goed nadenkt over de reguliere bonusstructuur en hoe u deze vormgeeft in 2020. Mogelijk zullen er in de toekomst controlerende maatregelen worden toegepast om na te gaan of er daadwerkelijk recht is op tegemoetkoming vanuit de NOW-regeling.
  • Een van de zorgpunten in de NOW is de zogenaamde concernbepaling. Bij enkele concerns zijn sommige werkmaatschappijen geheel of gedeeltelijk stilgevallen door de Coronacrisis terwijl andere werkmaatschappijen binnen het concern voldoende omzet draaien of zelfs nog winst maken. Het concern als geheel voldoet dan niet aan het criterium van de twintig procent omzetverlies. Heeft u minder dan 20% omzetverlies bij een van de werkmaatschappijen, dan kunt u toch subsidie ontvangen.

Er gelden dan wel extra voorwaarden:

  1. Geen dividend of bonussen over 2020 uitkeren en geen eigen aandelen kopen;
  2. Akkoord sluiten met vakbonden over werkbehoud. Of bij een werkmaatschappij van minder dan 20 medewerkers een akkoord met een vertegenwoordiging van medewerkers;
  3. Er mag geen sprake zijn van een personeels-bv binnen het concern.

 

HMP ondersteunt u graag bij de (strategische) beoordeling over de toepasbaarheid van de steunmaatregelen. Heeft u hierover vragen? Stel ze aan een van onze adviseurs.

Zodra er meer informatie beschikbaar komt over de NOW-regeling zal HMP u uiteraard op de hoogte stellen. Houd onze website en LinkedIn-pagina goed in de gaten.

 

HMP | Realising Change… Bewezen expertise voor het daadwerkelijk oplossen van vraagstukken op het gebied van:  

Reorganiseren – HR Projecten – Arbeidsrecht – Mediation 

 

Deel dit bericht