ONS NIEUWS

De plannen om de kloof tussen vast en flex te dichten

Het advies van de werkgevers- en werknemersorganisaties voor het nieuwe regeerakkoord is bekend! Lees hier welke plannen de organisaties hebben om de groeiende ongelijkheid tussen vast en flex te remmen.

Het nul-urencontract verdwijnt
  • Het nul-urencontract moet verdwijnen;
  • Hiervoor in de plaats moeten werknemers een contract krijgen voor een vast aantal uren (gebaseerd op het aantal uur er in een kwartaal doorgaans wordt gewerkt);
  • Voor studenten en scholieren komt er een nieuwe contractvorm die lijkt op het nul-urencontract.
Sneller een vast contract voor de werknemer

De huidige ketenregeling bepaalt dat na maximaal drie jaar van tijdelijke contracten de werkgever een vast contract moet aanbieden aan zijn werknemer. Dit is echter nog niet altijd zo. In sommige cao’s geldt er een uitzondering op deze regel.

Het advies van de werkgevers- en werknemersorganisaties luidt dat werknemers eerder een vast contract moeten krijgen. Dit door de uitzonderingen bij cao af te schaffen.

Uitzendkrachten

Wat de uitzendkrachten betreft is het volgende opgenomen in het advies:

  • Uitzendkrachten mogen straks alleen nog worden ingezet bij ziekte en in piekperiodes;
  • Uitzendkrachten mogen nog maar 3 jaar voor dezelfde opdrachtgever werken (dit is nu 5 jaar);
  • De werkgever heeft nu de mogelijkheid om de uitzendkracht binnen 1,5 jaar te ontslaan. Deze periode wordt teruggebracht naar 1 jaar.
Tijdelijk verlof voor vaste krachten

Het moet aantrekkelijker worden voor de werkgever om sneller een vast contract aan te bieden aan zijn werknemer. De organisaties willen dit voor elkaar krijgen door werkgevers de mogelijkheid te geven hun werknemer tijdelijk verlof te geven als het minder goed gaat met het bedrijf.

Concreet zal dit betekenen dat de werkgever het aantal uren van de werknemer per maand met 20% kan terugbrengen, zonder dat dit invloed heeft op het loon van de werknemer. Daarvoor moet de overheid deels bijdragen.

Werk-naar-werkbegeleiding

Bij dreigend ontslag heb je de mogelijkheid om samen met jouw werknemer te kiezen voor werk-naar-werkbegeleiding. Door gebruik te maken van deze begeleiding komt de transitievergoeding te vervallen.

Hoe nu verder…?

Bovenstaande plannen is echter alleen het advies van de werkgevers- en werknemersorganisaties. De vraag is nog welke plannen ook daadwerkelijk terug zullen komen in het regeerakkoord. Houd onze LinkedIn pagina / website in de gaten om goed op de hoogte te zijn wat dit voor jou als werkgever mogelijk gaat betekenen.

HMP | Realising Change… Bewezen expertise voor het daadwerkelijk oplossen van vraagstukken op het gebied van:  

Reorganiseren – HR Projecten – Arbeidsrecht – Mediation 

 

Deel dit bericht